Днес е горчив ден за Европа. Ние сме подготвени, но един

...
Днес е горчив ден за Европа. Ние сме подготвени, но един
Коментари Харесай

Хаотичен Брекзит? Днес е горчив ден за Европа - реакциите след провала на Мей

Днес е горчив ден за Европа. Ние сме готови, само че един безреден " Брекзит " съставлява най-лошият от всички разновидности за Европейски Съюз, само че изключително - за Англия.

Това написа в Туитър немският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц, откакто английският парламент отхвърли договорката за Брекзит нощес. 

Ирландското държавно управление ще форсира подготовката за " Брекзит " без договорка, откакто английските депутати гласоподаваха да отхвърлят съглашението на Тереза Мей с Европейски Съюз, предава БНР. " За страдание, резултатът усилва риска от безреден " Брекзит ". Следователно, държавното управление ще продължи ускоряването на подготовката за сходен резултат ", се споделя в изказването от Дъблин.

В коментар за вота френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Англия ще бъде най-големият губещ, в случай че напусне Европейския съюз без договорка: Ще ви кажа по какъв начин виждам нещата след вота за Брекзит. Първа алтернатива: британците няма да сключат договорка и ще кажат, че не могат да стигнат до съглашение. Това плаши всички. Първите губещи от този процес ще са самите британци. Втора алтернатива: английското държавно управление да ни каже, че ще опита още веднъж да усъвършенства това, което желае да извлече от европейците и да гласоподава още веднъж. Може да се подобрят една или две точки, само че нямам доверие изключително в това, защото ние направихме оптимално вероятното за постигането на съглашение. Няма да се откажем да пазиме ползите на европейците, с цел да решим вътрешнополитическите проблеми на британците. "

Холандският министър председател Марк Рюте изрази отчаяние от резултатите от гласуването в английския парламент. " Холандия и Европейски Съюз не престават да остават ангажирани със съглашението, само че в това време се приготвят за развиването на събитията във всички сюжети. Неуспехът не значи, че сме в състояние, в което да не се е реализира съглашение. Обединеното кралство обаче би трябвало да предприеме идната стъпка ", написа Марк Рюте.

Испанският министър председател Педро Санчес акцентира, че излизането на Англия ще е зле и за двете страни. " Хаотичният излаз ще бъде отрицателен за Европейски Съюз и катастрофичен за Обединеното кралство ", съобщи Санчес. 

По-рано ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази страдание за резултата от днешното гласоподаване. Опасността от отдръпване на страната без уредени правила след гласуването довечера набъбна, добавя той в изказване, публикувано от Европейска комисия. Юнкер прецизира, че Европейски Съюз продължава работата по одобрение на съглашението от Европейския парламент. Той прибавя, че при тези условия продължава и подготовката за разлъка без контракт, въпреки Европейски Съюз да се надява да не се стигне до сходно развиване.

С ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск проявихме благосклонност, основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние вложи доста старания, всички показахме еластичност, декларира Юнкер. Призовавам Англия допустимо най-бързо да разясни желанията си. Времето е на изчерпване, прибавя ръководителят на Европейска комисия.

Съжаляваме за резултата от гласуването и призоваваме държавното управление на Англия да обясни своите планове по идващите стъпки допустимо най-скоро, съобщи на собствен ред Доналд Туск.

ЕС-27 ще остане обединен и виновен, както е бил през целия развой на договаряния, и ще се стреми да понижи вредите, породени от Брекзит, означи Туск.

Австрийският канцлер Себастиан Курц сподели, че няма да има предоговаряне на договорката за Брекзит. " Съжалявам за изхода от вота за Брекзит в долната камара на английския парламент. Във всеки случай няма да има предоговаряне на съглашението за излизането от Европейски Съюз ", съобщи Курц, чиято страна беше през втората половина на предходната година ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Веднага откакто английският парламент отхвърли договорката на Тереза Мей за напускането на Англия управителната група на Европейския Народното събрание по въпросите на Брекзит се събра на изключително съвещание в Страсбург. 

Европейският съюз остава обединен и хладнокръвен по съглашението, разгласи основният договарящ на Евросъюза с Лондон Мишел Барние: " Англия не е в позицията да споделя на Европейския съюз кои да бъдат идващите стъпки. "

Координаторът на Народното събрание по Брекзит Ги Верхофстат, ръководител на групата на Алианса на либералите и демократите, изясни резултата от гласуването в Лондон със спецификата на английската политическа система и битката сред лейбъристи и консерватори: " Това, което не желаеме да допуснем, е този политически безпорядък да бъде трансфериран в европейската политика. Трябва да намерим решение преди европейските избори. Ако е належащо, Европейският парламент ще влезе в контакт с Камарата на общините, с цел да отбрани правата на жителите, които не би трябвало да бъдат жертва на тази политическа игра. "

Европейският съюз продължава да се придържа към съглашението за Брекзит, разяснява в коридорите на Европарламента Елмар Брок, евродепутат от ЕНП и член на управителната група за Брекзит: " Предстои да забележим дали Тереза Мей ще оцелее във вота на съмнение. Очакваме да разберем какво ще се случи. Придържаме се към съглашението ни, имаме краен период 31 март. Ако не създадат предложение и не се стигне до договорка, ще се доближим до разновидността за корав Брекзит ".

Споразумението по Брекзит след решението на английския парламент ще бъде тематика през днешния ден на спор в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР